De geur van zelfgemaakte granola door het huis is zo heerlijk dat alleen dit al een reden is om granola zelf te maken. Wij hadden nog nooit eerder granola gemaakt, maar het is ontzettend makkelijk en veel gezonder. Lekker als ontbijt met yoghurt of gewoon om van te snoepen, omdat het zo heerlijk smaakt! Het leuke van granola is dat je kan experimenteren met verschillende specerijen, noten en zaden. Wij gaan zeker nog eens een andere variant voor granola maken, maar eerst genieten van deze granola met kaneel en kardemom.

Dit heb je nodig:

  • 500 g havervlokken
  • 50 g sesamzaad
  • 50 g zonnebloempitten
  • 1 tl vanillepoeder
  • 3 el kaneel ceylon
  • 1,5 el kardemom
  • 5 el honing 
  • 4 el kokosolie
  • 100 g walnoten (ongebrand)
  • 100 g amandelen (ongebrand)
  • 100 g  hazelnoten (ongebrand)
  • 50 g cranberries 
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Oven
  • Grote glazen pot

Zo ga je te werk:

  • Verwarm de oven voor op 160 graden. 
  • Meng in een grote kom de havervlokken, sesamzaad, zonnebloempitten en vanillepoeder.
  • Smelt op laag vuur de kokosolie in een pan. Als de kokosolie is gesmolten meng je deze met de honing. 
  • Voeg het honingmengsel toe aan de droge ingrediënten, meng zorgvuldig en spreid alles uit over een grote bakplaat welke bekleed is met bakpapier. Gebruik twee bakplaten als je een kleine oven hebt.
  • Hak daarna de ongebrande noten in grove stukken, maar voeg nog niet toe aan de bakplaat. 
  • Zet de bakplaat 30 minuten in het midden van de oven. Roer het mengsel om de 10 minuten om. Doe de laatste 10 minuten de noten erbij.
  • Zet na 30 minuten de oven uit en doe het ovendiertje half open zodat de granola kan afkoelen.
  • Meng daarna de cranberrries erdoor. Je kunt natuurlijk ook ander gedroogd fruit gebruiken.
  • Bewaar de granola in een mooie glazen afgesloten pot en je hebt een heerlijke voorraad.  

Geniet ervan!