Kruiden en specerijen, we kennen er heel veel, maar wat maakt een kruid of een specerij nou winters? Winterse kruiden en specerijen verwarmen je van binnenuit en hebben vaak een scherpe, pittige of zoete smaak. Ze zorgen niet alleen voor innerlijke warmte maar zijn ook  een verrijking in gerechten. Wij hebben een paar verwarmende kruiden en specerijen voor je op een rijtje gezet die je gerechten heerlijk laten smaken. 


Cayennepeper

Cayennepeper is één van de bekendste Spaanse chilipepers. De smaak kan variëren van mild tot zeer scherp. Deze specerij wordt vooral gebruikt om een gerecht meer pit te geven en is erg populair in Mexicaanse en Spaanse gerechten.


Fenegriek

Fenegriek heeft een kruidige, warme smaak en is een belangrijk ingrediënt van kerrie-mengsels. Fenegriek wordt vaak gebruikt in chutneys, groenteschotels en vleesgerechten. Een klein beetje fenegriekpoeder geeft ook een bijzondere smaak aan ontbijtgranen en muesli. 


Foelie

De smaak van foelie doet denken aan nootmuskaat maar is zachter en subtieler van smaak. Foelie kan gebruikt worden in zoete desserts zoals pudding en rijstepap, maar ook in hartige gerechten zoals stoofpotten, soepen en sauzen.   


Gember

Gember heeft een verfrissende, scherpe en intense smaak. Deze specerij past in tal van gerechten en is vooral populair in zoete gerechten als cake en koekjes, maar ook heerlijk bij stoofschotels en Oosterse gerechten. 


Jeneverbes

Jeneverbessen hebben een houtachtige, bitterzoete geur en een licht pikant verfrissende smaak. De bessen passen perfect in stoofpotten en zijn een smaakvolle aanvulling voor marinades en sauzen. Om optimale smaak uit de jeneverbes te halen kan je ze kneuzen of malen voor gebruik. 


Kaneel

De smaak van kaneel kan variëren van een milde, zachte smaak (kaneel Ceylon) tot een diepere volle smaak (kaneel kassie). Kaneel wordt vooral in zoete gerechten gebruikt, maar past ook perfect in hartige gerechten zoals stoofpotten.  


Kardemom

Kardemom heeft een frisse, bloemachtige smaak met een warm en pikant aroma. Het is een echte smaakmaker in Indiase gerechten en de Arabische keuken. 


Kruidnagel

Kruidnagels zijn intens van smaak en geur. Gebruik een kleine hoeveelheid zodat de smaak van deze specerij je gerecht niet overheerst. Kruidnagel kan worden toegevoegd aan zowel hartige als zoete gerechten. 


Kurkuma

Kurkuma wordt ook wel geelwortel of koenjit genoemd. Het geeft gerechten een goudgele kleur en is heerlijk in Aziatische gerechten en curries. De smaak is licht warm en mild. 


Laurier

Laurier geeft een krachtige, aromatische smaak aan soepen, sauzen en stoofpotten. Laurierblad geeft zijn smaak langzaam af en is dus het meest geschikt om te gebruiken in gerechten met een lange bereidingstijd. 


Mierikswortel

Mierikswortel heeft een pittige en scherpe smaak die lijkt op mosterd. Hoe langer je de mierikswortel meekookt, hoe meer de smaak en pittigheid verdampt. Heerlijk in Oosterse gerechten en voor een pittige ondertoon in sauzen.


Nootmuskaat

Nootmuskaat heeft een warme kruidige smaak en een kleine hoeveelheid is al voldoende om je gerecht op smaak te brengen. Deze specerij is een heerlijke toevoeging aan sperziebonen, bloemkool en spinazie. 


Piment

Piment is een smaakvolle specerij met een zoet, warm en niet pikante smaak. Piment wordt veel gebruikt in sauzen, stoofpotten, curries en soepen, maar kan ook toegevoegd worden aan zoete gerechten zoals koekjes, taart en kruidig gebak.  


Steranijs

Steranijs is een mooie stervormige specerij met een sterke anijsgeur en smaak. Steranijs wordt veel gebruikt in zoete gerechten maar ook in marinades. Deze specerij maakt je thee ook bijzonder en geeft het een lichtzoete smaak.