8 kruidentips bij Hooikoorts

Oh de zoete geur van lente, van zonnewarmte, naar buiten zonder jas, bomen vol bloesem en…. hooikoorts… En wat doe je dan? Blijf je binnen of ga je de strijd aan tegen pollen?

150 miljoen mensen met hooikoorts

Je bent niet de enige met deze pollenallergie. Hooikoorts is een veel voorkomende allergische reactie van de slijmvliezen van neus, oren of ogen. In Europa zijn er ongeveer 150 miljoen mensen die last hebben van hooikoorts of allergische rhinitis (wetenschappelijke benaming). In deze blog post vind je een aantal tips om de klachten bij pollenallergie op een natuurlijke manier te verminderen.Meten is weten

Om er zeker van te zijn dat jouw allergische klachten worden veroorzaakt door stuifmeel en pollen,  laat je dit testen bij de huisarts. Meten is weten en met een juiste diagnose kun je ook echt iets doen aan het probleem. 
Hooikoorts is een allergie voor pollen, bloeiende bomen en het stuifmeel van bloeiend gras. 
Dit veroorzaakt niezen, verstopte neus, lopende neus, verstopte oren, oog irritatie, kriebel in je keel, oren, ogen, op je huid, in je neus, vermoeidheid en slapeloosheid, benauwdheid. Tip 1 – Geen kruiden en medicijnen combineren

Gebruik je medicijnen zoals een antihistamine voor hooikoorts? Dan gaan deze niet samen met kruiden die je inwendig gebruikt. Kruiden beïnvloeden de werking van medicijnen als je ze inneemt als thee, tinctuur of capsule. Het kan zijn dat medicijnen helemaal niet meer werken of juist te veel waardoor je last kunt krijgen van bijwerkingen.
Je kunt de klachten wel uitwendig behandelen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een etherische olie of een oogbad voor je ogen om de irritatie te verzachten.

Tip 2 – Citroen tegen benauwdheid

Citroen, Citrus limon L. De geur van Citroen geeft lucht bij benauwdheid tijdens de hooikoorts. Het helpt ook bij vermoeidheid waar je tijdens hooikoorts behoorlijk last van kunt hebben.
 De etherische olie is fijn in een geurlampje of op een geur steen.


Tip 3 – Teunisbloem

Teunisbloem Oenothera biennis H. Teunisbloem is kalmerend bij hooikoorts. Het kruid werkt anti allergisch.


Tip 4 – Vlierbloesem

Vlier -Sambucus nigra, de bloemschermen zijn gedroogd verkrijgbaar. Thee of siroop van de bloesem verlicht hooikoorts en luchtweginfecties. Tip 5 - Zoethout

Zoethout, Glycyrrhiza glabra, is anti allergisch bij neusverkoudheid en hooikoorts. 
De thee is lekker. Houd er alleen wel rekening mee dat je dit niet langer dan 2 weken mag gebruiken. Maximaal een halve liter per dag. Deze thee verhoogt de bloeddruk. 
Niet tijdens zwangerschap gebruiken of bij hoge bloeddruk.
 Zoethout gebruik je als thee.

Tip 6 – Kamille voor geïrriteerde ogen

Ook je ogen kunnen flink geïrriteerd raken wanneer je hooikoorts hebt.  Kamille, Matricaria Chamomilla, remt oog ontstekingen en is pijnstillend bij ontstoken ogen. Oogwater (of eigenlijk oog thee) maak je door een kop thee te zetten en dit af te laten koelen tot een temperatuur die aangenaam is voor je huid. Gebruik een watje met kamillethee om je ogen mee te reinigen.

Tip 7 – Ogentroost

Ogentroost, Euphrasia officinalis, helpt als oogbad bij tranende ogen en oogaandoeningen die het gevolg zijn van allergie. Niet gebruiken als je zwanger bent.

Tip 8 – Venkel

Venkel, Foeniculum vulgare, is heilzaam bij oogaandoeningen, oog- en ooglidontstekingen. 
Gebruik het zaad van Venkel. Kneus de zaden voordat je er heet water op giet. De inhoudsstoffen worden dan beter opgenomen door het water. Gebruik een watje om je ogen mee schoon te maken.

Hierboven heb je een aantal tips kunnen lezen die benauwdheidsklachten en luchtweg irritatie verlichten, maar ook je oogirritatie helpen verzachten wanneer er sprake is van hooikoorts. De totale lijst met kruiden die werkzaam zijn bij deze pollenallergie is groot. Maar wat als je de oorzaak aanpakt? Uit ervaring weet ik dat voeding en leefstijl een rol spelen bij hooikoorts. Verander je je voedingsgewoonte en je leefstijl? Dan verdwijnt de hooikoorts vaak als sneeuw voor de zon. Ik geef je graag een persoonlijk advies in de vorm van een fytotherapie consult. Met dit advies kun je zelf actief aan de slag om de oorzaak van je hooikoorts aan te pakken.Kruidengroet, Aukje Bor-Stokroos

Fytotherapeut, Kruidenvakvrouw en Natuurcoach bij Natuurwijze.

www.natuurwijze.nl


Laat een bericht achter