Zodra de lentezon ook maar een beetje schijnt, worden we allemaal actief. Alsof de zon roept: “He joh, ik ben er al. Waar blijf je?” En iedereen op stel en sprong naar buiten gaat. Ook ik doe daar hard aan mee. Soms zo hard, dat ik mijzelf bibberend van de ochtendkou op mijn eigen yogamatje tegenkom in de achtertuin. Iets te vroeg gepiekt, denk ik dan, en begin lachend aan mijn ontbijtsmoothie met groene thee.

Die zonnetruc werkt goed, maar heus niet altijd. Soms word je gewoon sloom wakker. Je kent het vast wel. Te veel gedachten, onrustig gedroomd of gewoon te laat naar bed. Waardoor het komt, maak niet uit. Hoe je fit je aan dag begint, is op dat moment belangrijker.

Gelukkig weet ik precies wat ik nodig heb om die dufheid te verdrijven. Ik roer dan als extra een schep baobab en een schep spirulina door mijn smoothie. Want (zo leerde ik bij orthomoleculaire voeding) baobab barst van de vitaminen, mineralen en antioxidanten en spirulina reinigt je lichaam en zorgt opbouw en herstel.

Meer zuurstof in je bloed helpt ook, dus voor die smoothie doe ik eerst de vuurademhaling. Dat is een ademhalingsoefening uit de yoga, en een totaal andere dan die uit mijn vorige blog. Het is namelijk geen passieve maar een actieve ademhaling. Een waarbij je je ademritme beïnvloedt met je buikspieren. Dat klink ingewikkeld, maar is het niet. Je kunt er zo mee aan de slag.

Neem even de tijd en zorg dat je ergens bent waar je niet kunt worden gestoord. Ga comfortabel rechtop zitten in kleermakerszit of op een stoel. Sluit je ogen en volg met je aandacht ongeveer een minuut je eigen ademhaling. Daarna stap je over op de vuurademhaling:

  • Adem langzaam zo diep mogelijk in en pers bij het uitademen met je buikspieren de lucht omhoog. Zodat je zeer kort en zeer krachtig uitademt.
  • Herhaal deze ademhaling in totaal elf keer achter elkaar, en laat daarna je natuurlijke ademritme terugkomen.
  • Maak op exact dezelfde wijze nog twee rondjes van elf vuurademhalingen.
  • Laat je eigen ademritme weer terugkomen en voel na afloop wat bij jou het effect is

Hopelijk word je van deze oefening net zo fit en energiek als ik, want beter kun je de dag niet beginnen. Voel je niet zo veel verschil? Herhaal de oefening niet, dat wordt te veel. Gebruik liever een handje koud water, drink je smoothie en bewaar de vuurademhaling voor een volgende keer.

 

Auteur: Stephanie Prinssen