Lekker in je vel zitten, de hele dag gefocust zijn. Wie wil dat niet? Waar mijn oma zweerde bij thee van ogenstroost en passieflora, ga ik voor de balansoefeningen uit de yoga. Ze zorgen voor rust, maken je bewust van je lichaam en je traint er je balans en concentratie mee. En laten dat nou net dé ingrediënten zijn om evenwichtig in het leven te staan.

Een van de bekendste balansoefeningen is de Boom. Je weet wel, die houding waarbij je staand op een been, je andere been buigt en je voet in je lies zet terwijl je je armen met de handpalmen tegen elkaar boven je hoofd uitstrekt. Deze houding bevordert je concentratie en brengt evenwicht tussen lichaam en geest. Dat je er ook je beenspieren mee ontspant, is natuurlijk superhandig als je even geen goede spiercrème bij de hand hebt.

En net als alle andere balansoefeningen is de Boom een prima graadmeter. Want vind je ‘m lastig, blijf je wiebelen of val je snel om? Dan is er sprake van disbalans, en heb je die oefening juist hard nodig.

Doe je er eentje mee?

  • Ga op blote voeten staan. Zorg dat de bal, de hiel en de zijkant van je voeten evenveel belast worden. Gebruik je tenen voor extra grip. 
     
  • Sta je stevig? Buig dan je rechterbeen, laat je knie opzij wijzen en zet je rechter voetzool tegen de binnenkant van je linkerbeen. Kijk maar hoe hoog je komt, het mooiste is in de buurt van je lies. Je mag je rechterhand er bij gebruiken.
     
  • Hervind je evenwicht. Focus je door naar een onbeweeglijk punt ergens voor je te kijken. Zet je handpalmen voor je borst tegen elkaar en strek daarna je armen langzaam omhoog. 
     
  • Voel hoe je je hele lijf nodig hebt om in balans te blijven en volg met je aandacht je ademhaling. Zo blijf je geconcentreerd en kun je langer blijven staan. 
     
  • Laat daarna je armen en been rustig zakken. 
     
  • Haal een paar keer diep adem en herhaal de houding op je andere been.

Hoe ging het? Niet zo? Oefen de Boom wat vaker. Doe dat ook als het wel goed ging. Want hoe langer je in de Boom kunt staan, hoe meer je in balans komt en hoe meer rust je zult ervaren. En dat neem je de rest van de dag met je mee.

 

Auteur: Stephanie Prinssen