Overprikkeld zijn, ken je dat gevoel? Het overvalt mij soms ineens. Op een vol station bijvoorbeeld of zomaar op een doordeweekse dag in een drukke supermarkt. De ene keer voelt het benauwend, de andere keer daalt mijn energielevel zo rap dat het mij duizelt. Het liefst duik ik dan in een bad met geurige jasmijnolie, maar dat is echt geen optie. Gelukkig weet ik er ook wat anders op. Ik steek gewoon mijn handen in mijn zakken en ga aan de slag met een van de vele mudra’s die ik uit de yoga ken.

Mudra’s zijn houdingen, standen waarin je je handen maar vooral je vingers en duimen kunt houden. Er zijn er vele, en elke mudra  heeft een eigen betekenis en uitwerking op je energetische systeem. Dat komt omdat je vingers en duimen de uiteinden zijn van bepaalde energiebanen in je lijf, en door ze tegen elkaar aan te houden, kun je er invloed mee uitoefenen. 

In een eerder blog besprak ik al de Hakini mudra die je als een korte meditatie kunt gebruiken. Die werkt in dit geval ook, maar in een drukke ruimte vind ik de Gyan mudra een stuk praktischer. Deze mudra werkt kalmerend, verhoogt je concentratie en stimuleert je wortelchakra waardoor je beter wordt geaard.  

Het is supersimpel en je hebt dit middeltje altijd bij hand. Het enige wat je hoeft te doen is bij beide handen tegelijk de duim en wijsvinger naar elkaar toe te buigen zodat de topjes elkaar licht raken. Maak er een mooi rond cirkeltje van. De overige drie vingers houd je ontspannen recht. 

Alsof je oké gebaart, alleen nu met beide handen en die houd je niet omhoog. Je houd ze horizontaal met de handpalmen naar boven gedraaid of met de vingers naar beneden wijzend ontspannen langs je lijf.  In je zakken bijvoorbeeld of liggend op je bovenbenen. Dat maakt voor de uitwerking niet uit. Doe de Gyan mudra wel altijd met beide handen tegelijk en houd het handgebaar een paar minuten vol. Dan voel je je in een handomdraaiweer lekker rustig en stabiel.

 

Auteur: Stephanie Prinssen