Je staat er misschien niet bij stil, maar een gezond eetpatroon gaat verder dan kiezen voor producten met de juiste voedingsstoffen en het zoveel mogelijk vermijden van bewerkt voedsel. Binnen de Chinese voedingsleer wordt er bijvoorbeeld ook aandacht besteed aan koude en warme voeding en de invloed hiervan op ons lichaam. Het gaat dus niet alleen om het samenstellen van een maaltijd met de juiste voedingsstoffen, maar een maaltijd die helemaal is afgestemd op ons lichaam en diens conditie.

Warm of koud eten?
Alles wat we eten heeft invloed op ons lichaam, onze organen en op onze gezondheid. Producten kunnen een verwarmend of verkoelend effect hebben op ons lichaam. Het gaat dus niet alleen om letterlijk warm of koud eten, zoals een dampende soep of een frisse salade. Maar ook om de zogenaamde energetische temperatuur van voedsel. Zo zijn kruiden en specerijen niet heet als je ze in je hand hebt, maar hebben ze wel weer een verwarmend effect op je lichaam. Zoals bijvoorbeeld cayenne peper wat opwarmend en oppeppend werkt. 

Verwarmend en verkoelend
Maar wat is het effect van verwarmende en verkoelende voedingsmiddelen? Verwarmende producten brengen onze organen in beweging en verwarmen ons lichaam. Verkoelend voedsel brengt ons lichaam juist tot rust en geeft het lichaam verkoeling. Zo spreekt men in de Chinese voedingsleer ook wel over ‘yin’ en ‘yang’; oftewel koud en warm. 

Wat heb je nodig?
Het effect van de voedingsproducten die je kiest, kan veranderen. Dit effect is namelijk afhankelijk van hoe we een maaltijd precies bereiden. Wil je gebruikmaken van de verwarmende effecten? Dan kun je eten braden, koken of specerijen toevoegen. Maar we hebben beide effecten nodig om als mens goed te kunnen functioneren. Wel is het zo dat de ene persoon meer verwarmende voedingsmiddelen nodig heeft (koudbloedig) en de andere juist meer baat heeft bij verkoelende producten (warmbloedig).

Let op het seizoen én de persoon
Belangrijk binnen de Chinese voedingsleer is letten op het seizoen. Welke producten zijn kenmerkend voor dit seizoen? Dit zijn de producten waar je als mens op dat moment het meeste behoefte aan hebt. Maar het is belangrijk om je voeding af te stemmen op het seizoen én op jezelf als persoon.

Ga eens bij jezelf na: waar heb ik behoefte aan? Wat vertelt mijn lichaam me? Op deze manier kun je je voedselkeuzes veel beter afstemmen op wat jij nodig hebt en kun je bewust de juiste keuze maken. Als je je lichaam leert geven wat het nodig heeft zal je nooit meer overeten en zal je vanzelf je natuurlijke gewicht bereiken zonder dat je bewust bezig moet gaan met afslanken. Maak contact met je lichaam en ga ervoor.

 

 

Auteur: Anita Mulderij
jasperalblas.nl