Zo krijg je meer groente binnen

Groentes: we eten er bijna allemaal te weinig van. Het allergrootste deel van de Nederlandse bevolking komt niet aan de 250 gram groentes per dag. En dat terwijl 250 gram groente niet de optimale hoeveelheid is, maar het minimum.

Wil jij ervoor zorgen dat jij wel genoeg groentes binnenkrijgt? Lees dan onze 6 tips om meer groentes te eten.

Waarom meer groentes eten?
We weten allemaal wel dat groentes goed voor ons zijn, maar waarom eigenlijk? Groentes bevatten ontzettend veel vitamines, mineralen en antioxidanten. Het eten van groentes kan onder andere helpen bij:
    •    Het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel
    •    Het verlagen van het risico op hartziektes
    •    Het verkleinen van de kans op diabetes type 2
    •    Het behalen en behouden van een gezond gewicht

Groentes vervangen door fruit?
Als je te weinig groentes eet, kan je dit niet helemaal compenseren door meer fruit te eten. Fruit is weliswaar ook ontzettend gezond, maar groentes en fruit kunnen elkaar niet volledig vervangen. Ze bevatten namelijk verschillende voedingsstoffen. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je zowel genoeg groentes, als genoeg fruit binnenkrijgt.

Meer groentes eten: zo lukt het je
Met deze tips haal je de minimum hoeveelheid groentes met gemak.

 1. Niet alleen bij de avondmaaltijd
  Dit zou wel eens de belangrijkste tip in dit artikel kunnen zijn: laat het idee los dat je alleen bij je avondmaaltijd groentes eet. Door het eten van groentes te beperken tot slechts één maaltijd, maak je het jezelf moeilijk om die 250 gram te halen.

 2. Start je dag met groentes
  Neem bij je ontbijt meteen al een portie groentes. Bijvoorbeeld door een groente omelet te maken of een goed gevulde salade te eten. Niet iedereen houdt ervan op de vroege ochtend, maar een soepje is ook een prima ontbijt.

  Deze groenterijke ontbijt ideeën, kan je natuurlijk ook prima voor je lunch gebruiken.

 3. Groente in je smoothie
  Geen zin om ’s ochtends te bakken en koken? Neem dan een groene smoothie als ontbijt. Zo’n smoothie is in een mum van tijd klaar. En als je extra snel wilt zijn, kan je kant-en-klare groentes en fruit gebruiken. Rauwe groene bladgroentes zijn het ideale ingrediënt voor deze smoothie. Door ze te combineren met fruit, houdt je smoothie een zoete smaak.

  Vind je een groene smoothie niet vullend genoeg als ontbijt of lunch? Voeg dan wat meer eiwitten of vetten toe. Of drink de smoothie als tussendoortje, in plaats van als volledige maaltijd.

 4. Knapperig tussendoortje
  Groentes zijn ook heerlijk als knapperige snack. In de supermarkt vind je allerlei snoepgroentes, maar je kan natuurlijk ook gewoon zelf wat groentes snijden. Bijvoorbeeld wortel, komkommer, bleekselderij of paprika. Neem er eventueel een gezonde dip bij, zoals humus of zelfgemaakte notenpasta.

 5. Ga voor gemak als je weinig tijd hebt
  Voorgesneden groentes en diepvriesgroentes worden al snel als een minder gezonde keuze gezien, maar als je weinig tijd hebt, zijn ze juist de ideale oplossing. Zeker als je anders door het tijdgebrek geen of veel minder groentes zou eten. Ga dus gewoon voor gemak als dat nodig is of als je daar gewoon een keertje zin in hebt.

  Diepvriesgroentes zijn extra handig, omdat je deze altijd op voorraad kan houden.

 6. Probeer eens wat anders
  Als je groentes gewoon niet zo lekker vindt, is het tijd om te gaan experimenteren. Er zijn zoveel manieren om groentes te bereiden, dat er vast enkele tussen zitten waarvan je wel blij wordt. Stomen, bakken, wokken, grillen, gepureerd als saus of soep of juist gewoon rauw. Of maak groentefrietjes, gebakken in de oven of in wat kokosolie.
Probeer daarnaast ook eens nieuwe groentes uit en experimenteer met kruiden en sausjes. Mogelijkheden genoeg.

Conclusie en een extra tip
Genoeg groentes eten hoeft niet lastig te zijn, zeker niet als je jouw portie groentes over de dag verspreidt. Lukt het toch niet altijd om voldoende binnen te krijgen of kan je gewoon wel wat extra’s gebruiken? Neem dan een voedingssupplement van goede kwaliteit.

Auteur:
Bernard Favier, Puur Figuur Afslankcoach
www.puurfiguur.nl

Bronnen:
Nikolić M, Nikić D, Petrović B, Cent Eur J Public Health, 2008. Lydia A Bazzano, Tricia Y Li, Kamudi J Joshipura, Frank B Hu, Diabetes Care, 2008. Mirmiran P, Noori N, Zavareh MB, Azizi F, Metabolism, 2009.
http://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/wat-staat-er-in-de-vakken-van-de-schijf-van-vijf/groente-en-fruit.aspx

Laat een bericht achter