Heb je het gevoel dat je loopt te rennen en toch gaat het niet zoals je wilt? Misschien heb je onbewust last van remmende gedachten en emoties. Door tijd te besteden aan je wortelchakra kun je zien óf dat zo is en er iets aan doen. Dit chakra, ook wel Muladhara genoemd, staat namelijk in verband met evenwicht, met doelgericht zijn en met stevig in je schoenen staan. 

Het chakra ligt onderaan je ruggenwervel, ter hoogte van je stuitje. Om te zien of er iets speelt, gebruik je deze ademhalingsoefening. Die kun je ook liggend doen. Leg je handen onderaan je buik, in je liezen. Breng je aandacht naar die plek, adem rustig door en laat je gedachten en gevoelens opkomen. Probeer er niet in mee te gaan, observeer gewoon wat er in je opkomt. Dat is bij iedereen anders. 

Spelen onzekerheid, angst, vooroordelen of andere negatieve zaken een rol ? Gebruik het als verbeterpunt. Zet je negatieve gedachten en gevoelens om in korte positieve zinnen, zoals ‘ik ga recht op mijn doel af’ of ‘ik kies voor motiverende gedachten’. Pik er een uit en herhaal die zin regelmatig voor jezelf, zo verander je jouw mindset in de richting die jij wilt. 

Ben je meer van de body dan van de mind? Probeer meer te aarden. Ga op blote voeten langs het strand wandelen, adem de zeelucht diep in en voel hoe je voeten contact maken met het zand. Lekker in de aarde wroeten, helpt ook. Dus bouw aan het strand maar meteen een zandkasteel of sla thuis aan het tuinieren. Contact met jezelf maken, doe je door je huid te verwennen met een fijne bodylotion. Smeer met volle aandacht, anders werkt het niet. Ook via voeding kun je aan je basis werken. Eet vaker wortelgroenten als pastinaak en zoete aardappel of voeg wat bietenpoeder of wortelpoeder toe aan je smoothie. Doe voor meer focus en evenwicht regelmatig de Boom.

Al deze tips helpen je om stevig(er) in je schoenen te staan. Doe wat bij je past, maar overdrijf niet. Bedenk wel dat alle chakra’s met elkaar in verband staan. Dus als het ene zich ontwikkelt, merk je dat aan het andere. Doe daarom de oefening wat vaker en focus je niet alleen op dit chakra maar ook op de andere zes.

 

Auteur: Stephanie Prinssen