De kruinchakra ofwel Sahasrara ligt net onder je schedel, ter hoogte van je kruin. Het zorgt voor de energieverdeling in je lijf, maar wordt ook gezien als de poort naar je hogere bewustzijn. Dat komt omdat het chakra verbonden is met de klank AUM, die in yoga voor alle energie staat. 

Een goed werkend kruinchakra zorgt voor eenheid, voor verbinding tussen lichaam en geest en voor het gevoel volledig in evenwicht te zijn. Dat ben ik zeker niet altijd en jij waarschijnlijk ook niet, dus daarom geef ik verder geen uitleg over het chakra, maar tips over hoe je ermee aan de slag kunt gaan. 

De kleur van dit chakra is zacht paars, zoals die van lavendel. Een kruid dat trouwens bekend staat om zijn rustgevende werking. Daarom kom je door deze geurspray, thee of badkruiden te gebruiken al in contact met dit chakra. Zeker als je de tijd neemt om er in rust en stilte van te genieten. Maar met een hoofdmassage activeer je dit chakra ook:

  • Plaats je vingertoppen op je voorhoofd, net tegen de haargrens. Draai kleine cirkeltjes en beweeg langs je haargrens, richting je oren tot midden achter in je nek.
  • Leg je handen op je hoofd en laat je vingers over je hele hoofd door je haar glijden. Sluit je vingers en trek je haren wat omhoog, zodat je je hoofdhuid overal een beetje optilt.
  • Draai tot slot met een van je wijsvingers een paar cirkeltjes op het punt tussen je wenkbrauwen. Je kunt er een druppeltje pure lavendelolie bij gebruiken.

Regelmatig mediteren, is nog beter. Deze ademhalingsoefening helpt je daarbij. Ga ontspannen in kleermakerszit zitten en sluit je ogen, en herhaal elk onderdeel drie keer achter elkaar:

  • Leg je rechterhand op je navel, adem diep in, adem rustig met open mond uit en laat een heldere lange AAAAA klinken. Voel de trilling van de klank rondom je navel.
  • Leg je rechterhand op je borst, adem diep in, adem rustig met getuite lippen uit en laat een lange lage OEOEOE horen. Voel de trilling van de klank rondom je borst.
  • Leg je rechterhand op je voorhoofd, adem diep in, adem rustig met de lippen zacht op elkaar uit en neurie een lange hoge MMMMM. Voel de klank doortrillen in je hoofd.
  • Leg je handen op je beide knieën, adem rustig in, en adem uit met open mond terwijl je de volledige AUM-klank laat horen. Voel de klank van onderuit je buik opkomen naar je hoofd.

Blijf na de oefening nog even in stilte zitten, liefst een minuut of vijf. Al mag het altijd langer. Zo zet je namelijk een mooie meditatie neer. Bijvoorbeeld aan het begin of einde van  je dag.

 

Auteur: Stephanie Prinssen