Bereiding Afkooksel En Koud Aftreksel

Afkooksel (decoct):

Een afkooksel ofwel decoct wordt vooral gemaakt van stevige plantendelen als bast, wortel, wortelstokken of (gedroogde) bessen.

De bereiding van een afkooksel gaat als volgt: de kruiden worden aan de kook gebracht in de aangegeven hoeveelheid water. Laat dit mengsel ongeveer 8 tot 10 minuten zachtjes  koken en vervolgens zeven. 

Koud Aftreksel (Maceraat):

Een koud aftreksel ofwel maceraat wordt vooral gemaakt van planten die hun werkzaamheid verliezen door verwarming of van planten die bij verhitten (koken) te prikkelende substanties kunnen vrijzetten.

De bereiding van een koud aftreksel gaat als volgt: Gebruik water op kamertemperatuur en laat de kruiden vrij lang trekken, minimaal 7 uur tot 12 uur.

Hoeveelheid kruiden per maatlepel:

  • 1 theelepel is 1,5 tot 2 g
  • 1 dessertlepel is 2,5 tot 3 g
  • 1 eetlepel is ongeveer 5 g