Wist je dat baking soda, oftewel zuiveringszout een multifunctioneel product is? Naast het bakken van koekjes, is het een perfect schoonmaakmiddel voor allerlei poetsklusjes in huis. Deze alleskunner is niet alleen een prima ontvetter, je verwijdert er ook vieze geurtjes en vlekken mee. Schoonmaken met zuiveringszout is makkelijk en ook nog eens mild voor het milieu! Wij hebben 10 schoonmaaktips voor je op een rijtje gezet. 

1) Blinkende badkamer

Je maakt de tegels, voegen, wasbak, douche en bad stralend schoon met zuiveringszout en wat heet water op een spons of doekje. Spoel het goed na met schoon water en wrijf het droog.  


2) Stralend schone keuken

Strooi wat zuiveringszout op een doekje of spons. Maak de oven en fornuis schoon met draaiende bewegingen. Laat het even intrekken. Neem het vervolgens af met een schone, natte doek. Laat de vaatwasser eens per maand met een schep zuiveringszout ‘leeg’ draaien op hoge temperatuur. 


3) Ideale ontvetter

Vul de aangekoekte pan of ovenschaal met een flinke schep zuiveringszout en heet water. Laat het een uurtje inwerken en spoel na met schoon water. Een vetfilter van de afzuigkap wordt weer schoon met een papje van zuiveringszout en water. Laat enkele uren inwerken en spoel na met schoon water. 


4) Frisse afvoer

Strooi elke paar weken een kopje zuiveringszout in de gootsteen, bad, douche en wastafel en spoel dit goed door met kokend water.


5) Schoon toilet

Strooi één koffiekopje zuiveringszout in het toilet en giet daar een koffiekopje witte azijn overheen. Pas op voor je handen en gezicht, dit bruist! Laat het 15 minuten bruisen en spoel daarna het toilet door.


6) Matras, meubelstof of vloerbedekking opfrissen

Strooi er een laagje zuiveringszout op en wrijf licht in. Voor een heerlijke geur meng je er wat gedroogde lavendel door of een paar druppeltjes etherische olie. Laat een paar uur inwerken en stofzuig het weg. Je kunt hetzelfde ook doen voor het tapijt van je auto.


7) Vloer dweilen

Los een half kopje zuiveringszout op in een emmertje warm water en dweilen maar. Dweil daarna de vloer nogmaals met schoon water. Niet geschikt voor vloeren in de was!


8) Geurverfrisser

Zet in je kledingkast een schaaltje met zuiveringszout en voeg er eventueel wat gedroogde lavendel door tegen motten. Tevens kun je een schaaltje zuiveringszout  achter in de koelkast zetten om luchtjes te neutraliseren. Ook kun je op de bodem van je vuilnisbak wat zuiveringszout strooien, dit verwijdert vieze geurtjes. 


9) Stickers weghalen

Voeg een beetje water toe aan zuiveringszout en wrijf deze pasta op de lijmresten. Even laten inwerken en daarna afnemen met een vochtig vaatdoekje.


10) Schone tandenborstels

Meng 1/4 kopje water met eenzelfde hoeveelheid zuiveringszout. Zet de borstels erin en laat ze een nachtje staan. Spoel ze in de ochtend goed af met heet water en je tandenborstels zijn weer schoon.


Let op! Zuiveringszout is niet geschikt voor het schoonmaken van:

Aluminium.

Antiek.

Goud.

Houten vloeren.

Marmer.

Poreuze gesteente.

Delicate stoffen zoals viscose en zijde.