De gehaktbal: lekker op een sneetje brood, ondergedompeld uit de jus of geserveerd bij een lekkere stamppot. Gehaktballen zelf maken is echt niet moeilijk. Je doet simpelweg alle ingrediënten in een kom, even kneden… en draaien maar! Wij hebben een heerlijk recept voor gehaktballen gemaakt met oma’s gehaktkruiden van Jacob Hooy zoals oma ze vroeger maakte… 


Dit heb je nodig: (4 personen)


  • 500 g rundergehakt
  • 1 ui
  • 1 ei
  • 1 tl crème fraîche
  • 3 tl Oma’s gehaktkruiden
  • 4 tl Johannesbroodpitmeel
  • Roomboter

Voeg naar keuze een beetje ketjap manis, sambal of mosterd toe voor een pittiger bal. 


Zo maak je het:

  • Snipper de ui.
  • Doe het gehakt samen met het ei, de geschipperde ui, peterselie, johannesbroodpitmeel en de kruiden in een kom en meng alles goed door elkaar. Als het te nat aanvoelt doen je er nog wat johannesbroodpitmeel bij.
  • Draai van het mengsel stevige ballen.
  • Laat ondertussen een flinke klont boter smelten in de braadpan. 
  • Bak de ballen rondom bruin.
  • Als ze mooi bruin zijn draai je het vuur zachter  en voeg een half kopje heet water toe. Laat de gehaktballen nu rustig doorgaren, dit duurt ongeveer 25 minuten. 
  • Draai de ballen ondertussen geregeld. 


Eet smakelijk!