De zoveelste superfood, boordevol vitaminen en mineralen (nog even en we komen om van al die vitaminen en mineralen, gezonder dan dit wordt mijn leven niet hoor) en heel makkelijk in gebruik. Voor de smaak hoef je het niet te doen, want deze superfood, eerlijk is eerlijk, is hartstikke smaakloos.

Geen sensatie voor de smaakpapillen, helemaal niets, noppes, nada. Ik gebruik het dan ook puur omdat het rijk is aan goede voedingsstoffen, waaronder eiwitten (maar liefst 20.7 gram per 100 gram, dat is veel), antioxidanten, calcium, kalium, ijzer en vezels. Net zoals sla een onderdeel is van je salade, puur een gezellige, gezonde en calorieloze toevoeging, is chiazaad dat ook voor mijn maaltijd. Degenen die zeggen dat ze sla lekker vinden smaken, zijn te ver doorgeslagen. Dat zullen ze van chiazaad dus ook nooit zeggen. Doen ze dat wel, dan weet je hoe laat het is.

Maar goed. Gelukkig hoeven we voor chiazaden niet langer dan drie seconden in de keuken te staan, want we houden van simpel en snel (vooral als we het voor de smaak niet hoeven te doen). Zoals je zout strooit over je eitje, kan je met hetzelfde gemak je yoghurt of je salade bestrooien met chiazaad. Ik gebruik het iedere ochtend voor mijn ontbijt, dat bestaat uit kwark, een banaan, wat muesli, kaneel en als finishing touch mijn chiazaadjes! Maar je kunt het natuurlijk ook gebruiken voor in je salade, door je smoothie, door je soepje of eigenlijk iedere andere maaltijd. Het is smaakloos dus het zal vast ook prima 'smaken' op je broodje pindakaas.

Onmisbaar in je keukenkastje dus, naast je zout en peper. Maak er een dagelijkse gewoonte van. Er gaan geruchten rond dat je door chiazaad zou afvallen, maar dat geloof ik natuurlijk ook niet helemaal. Doordat er vezels in zitten krijg je sneller een verzadigd gevoel, maar in hoeverre dat werkelijk helpt bij het afvallen is nooit echt bewezen. Doe het voor de vitamientjes en mineraaltjes en maak je lichaam blij!

Liefs,

Yasmin

 

Auteur: Yasmin Gharavi