Voel je je geremd in je doen en laten? Heb je het gevoel dat je wordt geleefd? Neem dan even de tijd voor je tweede chakra. Dat geeft inzicht in hoe jij met mensen, dingen en situaties omgaat en hoe je je daarbij voelt. Zo kom je te weten wat jou belemmert, en kun je er wat aan doen.  

Het tweede chakra heet Swadhistana, heiligbeenchakra of sacraal chakra. Het ligt vlak onder je navel.  Zeg maar twee vingerdiktes boven je Muladhara. Swadhistana staat voor je gevoel, je seksualiteit en je creativiteit, maar ook voor ambitie, vitaliteit en gevoeligheid. Niet de minste zaken in je leven. Dus zorg er voor dat de energie in dit chakra vrij kan stromen. Dan zit je goed in je vel en ga je lekker mee met de flow.

Hoe je dat voor elkaar krijgt? Breng evenwicht aan in je relaties met mensen en de dingen in je leven. Dat doe je door te kijken naar de tegenstellingen die daarbij een rol spelen. Denk aan geven en nemen, afhankelijkheid en onafhankelijkheid of positief en negatief. Stel jezelf vragen als: hoe zorg ik voor mijzelf en voor anderen? Trek ik goede grenzen? Voel ik mij vrij? Ben ik afhankelijk van bepaalde dingen en of mensen? 

Ervaar je onevenwichtigheden? Breng jezelf (en Swadhistana) weer in balans. Zet dat wat niet goed aanvoelt om in een korte positieve zin, en herhaal deze een paar keer per dag voor jezelf. Bijvoorbeeld: ‘in mijn werk stel ik mij evenwichtig op’ of ‘ik weet mijn grenzen goed aan te geven’. 

Wat ook helpt, is regelmatig een kwartier mediteren waarbij je je geest voorstelt als een glad en rimpelloos meer. Ga ontspannen rechtop zitten, haal rustig adem en visualiseer een meer. Maak het water zo glad en helder dat je een diamant op de bodem kunt zien liggen. Kijk door het water heen naar die diamant. Adem niet te diep in en uit en probeer niet mee te gaan met je gedachten. Hoe stiller het water is, hoe meer rust en balans je ervaart in je geest.

Ook met een reinigend bad van 10-20 minuten of een zuiverende scrub breng je je Swadhistana weer in balans. Los  400 gram zeezout of bitterzout op in het badwater en voeg er 5-10 druppels etherische olie aan toe. Of maak van 250 ml olijfolie of amandelolie, 5-10 druppels etherische olie en een flinke hand grof zeezout een scrub. Wrijf je er royaal mee in en spoel af onder de douche. 

En een frisse duik? Ook die levert je meer op dan een nat pak. Vooral in de zee, een meer of een rivier. Denk daar maar eens aan als je deze zomer afkoeling zoekt in het water.
 


Auteur: Stephanie Prinssen